5 stappen om je WordPress website te versnellen

Je bent misschien weken bezig geweest om je website te bouwen. Dan zet je hem live en kom je erachter dat je website te traag is. Waar ligt dit aan en hoe is dit op te lossen?

Stap 1: Testen

Het is belangrijk om je website te testen, voordat je veranderingen aanbrengt. Deze tests zorgen ervoor dat je meer inzicht krijgt waar de knelpunten liggen. Daarna kun je een goed plan maken om de snelheid van je website te verbeteren. Een van de tools om te testen is: https://pagespeed.web.dev/.

Stap 2: Controleer je plugins

Het kan zo zijn dat een van je plugins de boosdoener is. Kijk goed of je plugin goede referenties krijgt en test je website elke keer als je een plugin uitzet. Dit zou zomaar een oplossing kunnen bieden.

Stap 3: Caching + afbeeldingen

Een van de belangrijkste dingen om je website sneller te krijgen is caching. Met caching zorg je ervoor dat een bezoeker niet elke keer al je websitedata opnieuw hoeft te downloaden. De meest gebruikte caching plugin is W3 total cache plugin. Probeer hem eens.

Ook is het van belang om te zorgen dat je afbeeldingen niet te groot zijn. Hoe groter je afbeelding, hoe trager je website zal zijn. Verklein je afbeeldingen vooraf naar het juiste formaat, upload bij voorkeur geen afbeeldingen groter dan 1MB per stuk.

Aanvullend kun je een plugin zoals smush gebruiken die je afbeeldingen bij het uploaden comprimeert en je afbeeldingen automatisch verkleint. Dit is geen vervanging voor het vooraf verkleinen. Dit raden wij ten zeerste aan.

Stap 4: Hosting

De vierde stap is controleren of jouw hosting voldoende aansluit op jouw website. Hoe is de performance, hebben meer klanten van jouw hosting problemen met performance? Een goedkope hostingpartij is niet altijd de beste oplossing. Kijk naar wat je website nodig heeft.

Stap 5: Testen

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen, is het tijd om je website nogmaals te testen, zie stap 1. Is je website sneller dan voorheen? Gefeliciteerd, je hebt met succes je site versneld. Goed gedaan!

Soms komt het voor dat je website ondanks alle inzet niet sneller is geworden. Dit kan meerdere redenen hebben. Geen zorgen, wij kunnen je hiermee helpen. Stuur je een mailtje?