Hoe veilig zijn jouw online gegevens?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel meerdere online accounts.  Vaak gaat dit om emailaccounts, Social mediakanalen, streaming diensten of online webshops.  Maar hoe veilig zijn jouw accounts nou eigenlijk?

Hackers zijn continu bezig om toegang te krijgen zodat ze jouw gegevens kunnen misbruiken. Ongeveer 80% van alle gelukte aanvallen komt door een onveilig wachtwoord.

Het beschermen van jouw gegevens begint dus met een veiliger wachtwoord.  Laten we kijken waarom jij je wachtwoord vaker moet wijzigen, wanneer je deze moet wijzigen en welk wachtwoord je moet kiezen.

Meerdere wachtwoorden

Wanneer je gebruik maakt van hetzelfde wachtwoord voor al je accounts loop je een heel groot veiligheidsrisico. Wanneer één account gehackt wordt kunnen hackers namelijk overal bij. Daarom is het ten zeerste aan te raden om elk account een ander wachtwoord te geven.  Dit voorkomt dat je een groter veiligheidsrisico loopt mocht er een lek zijn.

Opgeslagen wachtwoorden

Ook is het af te raden om je wachtwoorden in je browser op te slaan. Iedereen met toegang tot je device kan dan zomaar inloggen.  Uiteraard hoef je niet alle wachtwoorden zelf te onthouden maar kan je gebruik maken van een wachtwoordmanager waar je al je wachtwoorden veilig kan opslaan.

Wanneer moet ik mijn wachtwoord aanpassen?

Het is aan te raden om je wachtwoord minimaal elke 3 maanden te veranderen en bij bijzondere situaties zoals deze;

  1. Wanneer je een melding krijgt van een bedrijf dat er een lek is of geweest is.
  2. Als je het gevoel hebt dat iemand toegang tot je gegevens hebt.
  3. Wanneer er malware of phising software op je apparaat gevonden wordt.
  4. Na het inloggen op een publiekelijk netwerk.
  5. Als je een lange tijd niet op je account hebt ingelogd.

Welk wachtwoord moet ik dan kiezen?

We hebben vaak de gewoonte om een wachtwoord te kiezen die we makkelijk kunnen onthouden. Zoals je eigen naam, geboortedatum of de naam van een van je geliefden/kinderen.  Helemaal niets mis mee, maar zorg dat het wachtwoord sterk is.  Je kan een a bijvoorbeeld vervangen door een @, of een e voor een 3. Zo is je wachtwoord toch veiliger maar goed te onthouden

Een sterk wachtwoord bestaat uit 12 of meer karakters en bestaat uit:

  1. Kleine letters
  2. Hoofdletters
  3. Nummers
  4. Speciale teken